Kuihtuminen

  • Romaani
  • 2021, Siltala
  • Graafinen suunnittelu: Aleksi Salokannel

”Kuihtuminen” alkaa Kuopiosta ja päättyy Kouvolaan. Kirjailija puhuu vanhalle miehelle. Osumia saavat: kollegat, napista avattavat auton ikkunat, mansikat, seksi, anarkistit, Jumala ja vanhemmat. ”Kuihtuminen” kuvaa kulttuuria, jossa kirjahyllyt on veistetty suppauslaudoiksi. Emeritusprofessori antaa nuorekkaan 70-vuotishaastattelun ja lisää smoothieensa talkkunaa. Äidinkielenopettaja on löytänyt romaanista jotain kiinnostavaa. Hänkin saattaa olla demari.

”Kuihtuminen” ei ole autofiktio vaan totuus. Onko muunlaisia kuin epämiellyttäviä?

Sanottua:

Vihaan ja heikkoon ylpeyteen naamioitunutta huumoria on Kuihtumisessa paljon, joskus se naurattaa. Hurskaisella on omaleimainen tyyli kirjoittaa. Kertoja ikään kuin kommentoi jatkuvasti omia ajatuksiaan, kilpailee nasevuudessa itsensä kanssa.

Johanna Osváth: Helsingin Sanomat 5.6.2021

Teos hahmottelee tilaa vastahankaisuudelle ja onnistuu siinä kuin sisäänpäin kasvanut varpaankynsi. Se ei viitoita yhtään tietä ulos itsestään, kuten sen luonteeseen toki sopii. Kuihtuminen ilahdutti minua jollain oudolla tavalla. Se on jotenkin jännä, poimuinen ja groteski, mutta ei kovin yksinkertaisesti. 

Maaria Ylikangas: Nuori Voima 10.5.2021 (https://nuorivoima.fi/lue/arvio/rigor-mortis-kouvolassa)

%d bloggaajaa tykkää tästä: