Suntio

  • Romaani
  • 2023, Siltala
  • Graafinen suunnittelu: Aleksi Salokannel

Turtola työskentelee suntiona pienessä maalaisseurakunnassa. Hän sahaa, haravoi, rukoilee ja saattaa viisivuotiasta Monikaa päiväkotiin. Kirkkoherra Sirén alkoholisoituu, yrittää edistää väitöskirjaansa ja sietää Jumalan hiljaisuutta. Heillä on aiheita, joista keskustella: Ingmar Bergman, Dietrich Bonhoeffer, Kiihtelysvaaran kirkkopalo, julkiset anteeksipyyntönäytökset ja viikatemiehen komedia. Millaista on opetuslapsen herraviha?

Hautausmaalla kaadetaan kolmekymmentäkolme kiveä. Monikan aivoja tutkitaan, isä rakentaa sängyn. Tapahtuu rikos, jota seuraa rangaistus ja kolmetoista kirjettä. Harvat vangit pääsevät uimaan, mutta kaikille riittää näkkileipää.

Suntio lähestyy olemassaolon ydinkysymyksiä kuten syyllisyyttä, itsekkyyttä, armoa, pelkoa ja kuolemaa kristinuskon, taiteen sekä moraalifilosofian avulla.

Sanottua:

Älyllisesti stimuloiva romaani hohkaa negatiivisuutta. Ja mikäpä siinä. Eiväthän kirkon kovat puupenkitkään ole miellyttäviä.

Sakri Pölönen: Helsingin Sanomat 26.3.2023

En tiedä, ansaitseeko suomalainen uskontokeskustelu niin väkevää romaania kuin Suntio, mutta on mahtavaa, että Hurskainen on sellaisen kirjoittanut.

Tommi Melender: Suomen Kuvalehti 16.2.2023

Varsin osuvasti ja briljantilla kielellä hän suomii aikamme ruokkimaa narsismia, ulkokultaisuutta ja näennäismoralismia.

Mikko Jämsén: Savon Sanomat 24.2.2023
%d bloggaajaa tykkää tästä: